Frequently Asked Questions

 • Is het nodig dat we een locatie vooraf bezoeken?
  Over het algemeen raden we een bezoek (Recce) van een locatie vooraf aan. Zo kunnen we een vlucht voorbereiden. We kunnen dan bepalen waar we veilig kunnen opstijgen en landen en eventuele obstakels in kaart brengen. Zijn er wegen die moeten worden afgesloten, is de locatie gemakkelijk toegankelijk en waar zetten we onze basis op. Veel kunnen we beoordelen met foto's, Google maps en gesprekken met de productie. Een technische Recce waarvoor we altijd een Mavic Mini meenemen is echter de enige manier om echt vast te stellen dat we de gewenste shots kunnen maken.
 • Bij welke weersomstandigheden kunnen we vliegen?
  Regen en drones gaan niet goed samen. Drones kunnen slechts een minimale hoeveelheid regen aan. We kunnen met windsnelheden tot 11 meter per seconde (6 Beaufort) vliegen. Voor het beste resultaat houden we 8 meter per seconde (4 Beaufort) of minder aan. Op locaties waar objecten of hoge gebouwen staan houden we minder dan 8 meter per seconde aan. We gebruiken windmeters om op locatie te bepalen of het vliegen verantwoord is.
 • Wat zijn de vliegbeperkingen?
  Onze ontheffing biedt de mogelijkheid om tot 120 meter hoogte (400ft) te vliegen. De maximale afstand wordt bepaald door het zicht op de drone. Dit is afhankelijk van het type drone dat we gebruiken en de weersomstandigheden. Binnen aaneengesloten bebouwing kunnen we vliegen tot 25 meter van mensen, gebouwen en wegen die niet onder onze controle zijn.
 • Kunnen we overal vliegen?
  Er zijn verschillende no-fly zones in Nederland waarvoor een ontheffing niet mogelijk is, bijvoorbeeld in delen van Den Haag. Deze zijn aangegeven op de luchtvaartkaarten (https://map.godrone.nl). Onze ontheffing biedt de mogelijkheid om in alle gecontroleerde luchtruimen rondom luchthavens vliegen.
 • Met welke camera en lenzen kunnen we vliegen?
  Onze Alta X Heavy-Lift drone is uitgerust met een Movi Pro. Deze kan een camera en lens meenemen van maximaal 10kg. Dat is bijvoorbeeld de Alexa Mini (LF) of de Sony Venice 2 met prime lenzen, inclusief focus en iris control. Hoe lichter de combinatie, hoe langer de vliegtijd, maar als je een Fujinon, Angenieux zoom of een Orion, Zeiss Master anamorphic wil vliegen, dan kunnen we dat doen.
 • Hoe lang kunnen we vliegen?
  We kunnen ongeveer 15 tot 20 minuten vliegen met bijvoorbeeld de Alta X. De vluchttijden zijn afhankelijk van het totale vlieggewicht, de weersomstandigheden en de vliegsnelheid. We hebben genoeg accu’s en een generator om op de set te laden, zodat we de hele dag door kunnen vliegen. Accu's wisselen duurt ongeveer 5 minuten.
 • Kunnen we buiten Nederland vliegen?

  We kunnen in alle landen binnen de Europese Unie vliegen. In 2021 zijn er algemene Europese droneregels ingegaan. Een EU-land kan hier nog wel een aantal restricties aan verbinden, maar hiervoor is vaak ontheffing te verkrijgen.

  Buiten de Europese Unie is het afhankelijk van de lokale regels. Onze drones en accu’s zijn gemakkelijk te transporteren in flight-cases.

Skymotion
Fully Licenced Aerial Company
Located in Amsterdam, the Netherlands
 NEEM CONTACT MET ONS OP
  info@skymotion.nl
  +31 (0) 630543051